Com és?


Bèlgica és un estat federal que pertany a l'Europa Occidental limitat pels Païssos Baixos al nord i nord- est, per Luxemburg i Alemanya a l'est, per França al sud-oest i per la Mar del Nord al nord. La seva capital es Brusseles i la podem dividir en tres regions segons la llengua que es parla a cada zona. 
  • Diferents regions:


COMUNITAT FLAMENCA
COMUNITAT FRANCESA
COMUNITAT GERMANÒFONA
Nom en neerlandès
Vlaamse Gemeenschap
Franse Germeenschap
Duitstalige Germeenschap
Nom en francès
Communauté flamande
Communauté française
Communauté germanophone
Nom en alemany
Flämische Gemeinschaft
Französische Gemeinschaft
Deutschsprachige Gemeinschaft
Localització
Bandera
Superfície total
13.521 km2
17.000 km2
853,65 km2
Població total
6.311.600 hab.
(2010)
466 hab/km2
4.200.000 hab. (2004)
235 hab/km2
74.469 hab. (2008)
83,49 hab/km2
Taula realitzada per nosaltres, informació extreta de www.wikipedia.org, www.flandes.net, www.belgique.learnigtogether.net

  • El poblament i població:                                           

Les característiques d’una societat amb tradició industrial i urbana són les que defineixen a la població de la regió de Bèlgica. El creixement de la població belga és pràcticament nul, fruit d’uns baixos nivells de natalitat, acompanyats d’una mortalitat elevada en el context actual europeu. La taxa de creixement natural des de fa dècades es manté proper al 0. A causa de tot l’esmentat anteriorment, l’envelliment de la població belga és un dels més acusats d’Europa, en percentatge podem observar que un 22% de la població són majors de 60 anys, índex que amb el pas dels anys no para d’augmentar, tot i la gran presència d’immigrants, que suposen un 10% de la població total. Una altre característica de la població belga és el grau d’urbanització tant alt que tenen. Les zones on més població es concentra és a les àrees de Brussel·les i Anvers on a cada una trobem el 10% de població. Tot i això la majoria de la població viu a les ciutats mitjanes (>50.000hab.) les quals, formen àrees urbanes polinuclears molt ben comunicades per facilitar els desplaçaments.
Informació extreta de: www.enciclopedia.cat i www.flandes.net.

  • Les llengües:
Des de el 1962-63 es va fixar una frontera lingüística que va dividir la regió en 4 quatre zones diferents la flamenca, la valona, la bilingüe (flamenca i valona) i alemana. El flamenc és una variant del neeerlandès i el parlen un 62% de la població, per un altre costat el való és una variant del francès i el parlen un 35% i l’alemany és parlat a la província de Lieja per un 1% dels belgues. Totes tres, cal dir que són admeses al parlament belga. Dins la frontera flamenca podem incloure les províncies del nord com Flandes Oriental, Flandes Occidental, Anvers i Limburg. Per un altre costat les del sud com Hinaut, Namur, Lieja i Luxemburg són valones, Barbant és flamenca a la seva part septentrional i valona a la meridonal i per acabar, Brussel·les constitueix un nucli bilingüe dins l’àrea flamenca. Tots els nuclis menys l’ultim constiteixen comunitats lingüístiques amb institucions i amb competències sobre la llengua i la cutura.
Informació extreta de: www.enciclopedia.cat, www.flandes.net.

  • El clima:

Per estacions podem destacar:
  • Primavera: als mesos d’abril a maig hi predominen els dies amb sol i una temperatura molt càlida. El mes d’abril és un dels més plujosos.
  • Estiu: els mesos de juny a agost són més inestables, podem tenir dies solejats o dies plujosos.
  • Tardor: de setembre a novembre les temperatures són agradables i la provabilitat de dies amb pluja és més baixa. 
  • Hivern: els dies dels mesos de desembre a març solen estar acompanyats de neu, pluja i vent. El mes de novembre també és considerat un dels més plujosos.
Per temperatures destaquem:
  • Temperatura mitjana anual de 9.7ºC: a l’estiu és de 17.0ºC i a l’hivern de 3.1ºC.
  • Les temperatures màximes de mitjana poden arribar fins els 21.6ºC a l’estiu i a l’hivern fins els 6.2ºC. La temperatura màxima registrada va ser de 38.8ºC a Uccle l'any 1947.
  • Les temperatures mínimes de mitjana poden arribar a 12.8ºC a l’estiu i a 1.1ºC a l’hivern. La temperatura mínima registrada a aquesta zona va ser de -30.1ºC a Rochefort al 1940.
Dades importants del clima:
  • El període sec més llarg va ser de 36 dies al 2007.
  • El període amb més sol va ser a l’any 1959 i es van comptabilitzar 2.121 hores.
  • La màxima altura de neu va ser de 115cm a l’altiplà de  les Hautes Fagnes al 1953.
Temperatures mitjanes a Brussel·les

GENERFEBRERMARÇABRILMAIGJUNYJULIOLAGOSTSEPT.OCT.NOV.DESEM.
MIN.TEMP. (ºC)-1025811121211730
MÁX.TEMP.(ºC)47101418222322211596
Taula  realitzada per nosaltres, informació extreta de: www.colonialvoayage.com